Inspiratie

Tekenen in de tijd

Foto abstract schilderij

In de wekelijkse rubriek Tekenen in de tijd kijkt lekendominicaan Erik Borgman naar een thema dat aansluit bij wat er gaande is in de wereld en de kerk, maar dan wel vanuit een gelovig of dominicaans perspectief.

Tekenen in de tijd 243 – 17-23 maart 2024

Erik Borgman staat stil bij de ziekenzalving in het Huis van Dominicus, afgelopen zaterdag. Deze getuigde krachtig van de waardigheid van alle leven en de mogelijkheid met Gods hulp goed te leven, ook onder moeilijke omstandigheden. Een passende boodschap op weg naar Pasen.

Tekenen in de tijd 242 – 10-16 maart 2024

Zondag opende de koning het Nationaal Holocaustmuseum. Het protest tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog maakt volgens Erik Borgman duidelijk hoe moeilijk het herdenken van elkaars lijden is. Dit is volgens hem echter essentieel voor de toekomst.

Tekenen in de tijd 241 – 3-9 maart 2024

Vrijdag werd Aleksej Navalny begraven. Dezelfde dag lanceerde het Gebedsnetwerk van de Paus een videoboodschap met de vraag te bidden voor hedendaagse martelaren. Erik Borgman reflecteert over de betekenis van getuigen met het leven en het verschil met heldendom.

Tekenen in de tijd 240 – 25 februari-2 maart 2024

Bij de tweede verjaardag van de oorlog in Oekraïne kijkt Erik Borgman naar de rol die het Vaticaan tot nog toe heeft gespeeld. Hij is daar positief over. Hij verstaat het voortdurende pleidooi voor vrede als manier om Jezus’ gebod te vervullen om onze vijanden lief te hebben.

Eerdere afleveringen van de wekelijkse column vindt u op de pagina Tekenen in de tijd.

U kunt oudere onderdelen van deze pagina bekijken op een archiefpagina.

Overwegingen

In de vieringen van de Dominicuskerk klinken vaak overwegingen die het nalezen waard zijn, om er inspiratie uit op te doen, stil te staan bij onderwerpen en bij de manier van kijken naar vragen en problemen. Hier bieden we een selectie aan van zulke teksten van verschillende voorgangers. Tijdens de coronaepidemie namen we in 2020 en 2021 vele vieringen op. 

2023

  • Overweging, Eerste Kerstdag, 25 december 2023 – Leny Beemer – Gods Woord spreekt nog steeds
  • Inleiding en overweging, Kerstnacht, 24 december 2023 – Erik Borgman – Toch leven in Gods ruimte
  • Overweging, Derde Adventszondag, 17 december 2023 – Otto Vervaart – Voorbij aan de orde der dingen
  • Overweging, Tweede Adventszondag, 10 december 2023 – Erik Borgman – God is op komst!
  • Overweging, Christus Koning, 26 november 2023 – Jozef Essing o.p. – Koning incognito: “Wanneer hebben we U…?”
  • Overweging en gebeden, Negenentwintigste Zondag door het jaar, 22 oktober 2023 – Jozef Essing o.p. – De keizer en God
  • Overweging en voorbeden, Achtentwintigste Zondag door het jaar, 15 oktober 2023 – Erik Borgman – Uitgenodigd voor het feest
  • Overweging en gebeden, Drieëntwintigste Zondag door het jaar, 10 september 2023 – Jozef Essing o.p. – Elkaar vasthouden: je broeder/zuster winnen
  • Overweging Gedaanteverandering van de Heer-H. Dominicus, 6 augustus 2023- Jozef Essing o.p. – In de passie Pasen zien: Dominicus’ contemplatie

Eerdere overwegingen zijn te vinden in het overwegingenarchief.

Veertigdagentijd 2024

In de Veertigdagentijd volgen we dit jaar het thema Het oude is voorbij, het nieuwe is al begonnen. Dat krijgt visueel vorm in een bloemsierstuk waaraan we iedere zondag iets toevoegen. We bidden daarbij telkens ook dit gebed:

Wij leggen onze gebeden voor U neer, God,
en drukken ons verlangen uit
dat U de ellende ziet, de jammerklachten hoort, het lijden kent
en opstaat om te bevrijden.
Vorm ons om,
deze veertig dagen op weg naar Pasen,
tot dragers van uw barmhartigheid,
getuigen van uw liefde.
Dat het zo mag zijn.

Bloemstuk Veertigdagentijd 2024 - 1e zondag
Bloemstuk Veertigdagentijd 2024 - Tweede zondag
Foto bloemstuk Veertigdagentijd - 3 maart 2024
Bloemstuk Veertigdagentijd 2024- -Vierde zondag
Bloemstuk Veertigdagentijd 2024- -Vijfde zondag

Wereldwake

Jonge hemelbestormers

Foto wolkenlucht boven zee met "hemels" zonlicht

In december 2019 vond een try-out plaats van ons initiatief Jonge hemelbestormers. waarin telkens twee jonge theologen en/of gelovige jongeren het woord krijgen rond een thema. Behalve het gesprek vindt er ook ontmoeting plaats tijdens een eenvoudige maaltijd. Theoloog Erik Borgman reflecteert op de bijdragen van de twee sprekers en de aanwezigen kunnen hen vragen stellen. Eind februari 2020 vond de eerste sessie plaats van de reeks die we dit voorjaar hadden gepland. We organiseren deze activiteit in samenwerking met Studentenpastoraat Utrecht, Luce, Katholieke Theologische Universiteit en Fontys Hogeschool Theologie.

Op donderdag 24 september 2020 begonnen we weer met de reeks Jonge hemelbestormers, maar de coronamaatregelen maakten hieraan snel weer een eind. In 2021 maken we gefilmde interviews met Nadia Kroon (25 februari), Robert Jan Nijland (25 maart), Daan Savert (29 april), Jasmijn Olk (27 mei) en Richard Steenvoorde (24 juni). In de reeks vanaf najaar 2021 waren er interviews met Sujin Rosie (28 oktober) en Paul van der Hamsvoort (25 november). In 2022 opende Tabitha van Krimpen in januari, met eind februari vervolgens Rozemarijn van ‘t Einde, half mei Willem van Sermondt en half juni met Bram Kalkman. Het najaar van 2022 brengt allereerst een gesprek met Thelma Schoon (27 oktober) en Ewoud Holsappel (22 december). Vanaf 19 januari 2023 is er een video met Guyana Zijl, gevolgd door Fokke Wouda vanaf 30 maart, Iris Lammerts van Bueren vanaf 27 april en Quirien van Berkel (29 juni). Vanaf 26 oktober vervolgen we de reeks met Ramon Roks. Op 29 februari 2024 gaat een gesprek met Romy Sloot online.

Kunstroute Oog op Kunst

Schilderij Kunstwandelroute 2021 (detail)

Kunstroute door Oog in Al van dinsdag 27 april-zaterdag 1 mei 2021

Logo Oog op Kunst

De jaarlijkse kunstexpositie op Koningsdag in de Dominicuskerk kreeg in 2021 een bijzondere vorm. Het werk van twaalf kunstenaars uit Oog in Al wordt tentoongesteld in de etalages van Bloemenplaza, Etos, Taart, Bakkerij Brokking en Leckerick Delicatessen, achter ramen van wijkbewoners, achter de glazen wand in de kerk en bij het Landhuis in de Stad. Het gaat om beelden, schilderijen, ruimtelijk werk en foto’s. Langs deze plekken is een wandelroute uitgezet. Bij de kunstwerken hangen QR-codes. Scan de code met uw telefoon en u hoort de kunstenaar iets vertellen over zijn of haar werk.

Deelnemende kunstenaars: Saskia Barth, Diddy Brakkee, Wil Brakkee, Ankie van Heertum, mevr. Huitink, Marian de Jong, Hans Malschaert, Rob Meijer, Alice Mul, Inge van der Storm, Lenie Valk en Minke van der Vlerk.

De kunstwandelroute begint bij de Dominicuskerk en eindigt bij Landhuis in de Stad. Boekjes met de wandelroute waren vanaf 27 april af te halen op beide locaties. De route komt ook op deze site te staan.

Flyer – Routeboekje

Passiemuziek met Frank de Munnik

Vanaf Palmzondag 2021 was er dagelijks vanaf 12.00 uur een korte film te zien waarin Frank de Munnik passiemuziek
laat horen. We maken kennis met een middeleeuwse passie, een passie van net vóór Bach, de Mattheus zonder koor, muziek waarin Maria Magdalena een rol speelt en een hedendaagse passie. Frank vertelt daarbij over de achtergronden van deze muziek, te beginnen met muziek voor Palmzondag.
De tweede aflevering gaat over Pergolesi, en de derde over middeleeuwse passiemuziek.
In de vierde video is Maria Magdalena het thema, in de vijfde muziek voor Witte Donderdag.
De zesde aflevering is voor Goede Vrijdag, en de laatste voor Stille Zaterdag.

Frank de Munnik is de ideale gids voor deze muzikale reis. Hij is naast docent aan het Utrechtse conservatorium ook programmamaker voor NPO4 en maker van de veel beluisterde podcast Bach van de Dag.

Flyer Passiemuziek

Ondertussen in… Oog in Al

Ondertussen in Oog in Al … Persoonlijke verhalen uit de wijk

Het Huis van Dominicus maakte tijdens de eerste lockdown in 2020 video’s van ongeveer 4 minuten met portretten van mensen die wonen en werken in de wijk Oog in Al.

Ze vertellen over hoe hun leven en werk er nu uitziet, wat er is veranderd en wat de gevolgen zijn van het coronavirus. Het zijn persoonlijke verhalen van een vrijwilliger, een ondernemer, een ZZP’er, bewoners uit de wijk, een uitvaartorganisatie of docenten die thuis lesgeven. Daarnaast vertellen mensen in filmpjes welke boeken ze lezen, welke muziek ze luisteren, wat ze kijken en wat ze opvalt in de natuur en samenleving. De opzet was om twee filmpjes per week te maken en deze filmpjes worden geplaatst op social media en de website van het Huis van Dominicus. U vindt ze ook op ons YouTube-kanaal.

In deze serie waren er gesprekken met Hans WiegersFrank de Munnik, met Simone Scholts en Meta Stevens van SENS Uitvaarten. bij bakkerij Brokking, met Raphaël RijntjesLiesbeth de Moor en Frans Middelham. Voor de herdenking van 75 jaar bevrijding maakten we een wat langer interview met mevrouw Heuperman-Sala. De reeks ging verder met Brecht MolenaarRana van den Burg en Anita Vermeire. Ook over de ramadan raakten we in gesprek. De volgende gesprekken waren met Joeri Kurvers, meester Ad en Gijs Bannink. In een extra aflevering kijkt Leny Beemer terug op de online-vieringen van voorjaar 2020. We  sloten de serie af met Mirjam van Noord.

Blik naar buiten vanuit het kerkportaal naar het kerkplein en de Händelstraat

Muzikale rondgang

Zes keer per jaar is er in Utrecht een Culturele Zondag met tal van activiteiten, meestal in de binnenstad, maar op 14 april 2019 was het de beurt aan Utrecht-West. Het thema ‘verhalen vertellen’ sprak ons als Huis van Dominicus natuurlijk zeer aan: een kerk zit immers vol verhalen!

Deze verhalen hebben we zichtbaar en hoorbaar gemaakt in een muzikale rondgang. Door de kerk trekkend vertelden twee sprekers om de beurt een verhaal over een speciale plek of een bijzonder voorwerp. Na elk verhaal zong een koor een lied over een bijpassend thema, de ene keer Souled out!, de andere keer Projectkoor Passio.

memories are made of this

Deze gedenkschaal heeft Leonieke Rammelt gemaakt van documenten uit de nalatenschap van een familielid.

De buitenste laag bestaat uit bladzijden uit haar pianoboeken. De middelste laag is gemaakt van versnipperde administratie. De binnenste laag bestaat uit brieven en kaarten aan haar gericht. In de schaal liggen van ‘souvenirs’ uit haar leven, bedekt onder een laag zachte stof, niet zichtbaar, zoals ook zij niet meer zichtbaar is.

Op de expositie Kunst in de Dominicus op Koningsdag 2019 heeft Leonieke Rammelt deze gedenkschaal opgesteld in een biechtstoel en er brandende kaarsen naast geplaatst.

Foto Frans Middelham